sadsad x
asdasd

Ağaç Kurutma Nedir, Yöntemleri Nelerdir, Nasıl Yapılır?

29 Mart 2021
Ağaç Kurutma Nedir, Yöntemleri Nelerdir, Nasıl Yapılır?

Ağaç Kurutma Nedir, Yöntemleri Nelerdir, Nasıl Yapılır?

Ağaç kurutma neden yapılır, nasıl gerçekleşir?

Ahşabın nem oranını düşürmek, buna bağlı olarak da dayanıklılığını arttırmak için yapılır. Ahşap malzemeden istenen faydanın sağlanabilmesi için gerekli olan bir nem oranı bulunur, bu da ahşabın kurutulması ile sağlanır, doğru şekilde ağaç kurutma yapılması çok önemlidir. Bir ağacın içinde belli bir nem bulunur, kurutma yapıldıkça ilk aşamada ağacın hücre boşluklarında serbestçe dolaşan su kaybedilmeye başlanır. Ağaç kurutma işleminin ikinci aşamasında kademe kademe devam eder ve bu da ağaçta çekme dediğimiz olaya sebep olur. Çekme oranı da ağaç türüne ve kurutma yöntemine göre değişir.

Ağaç kurutma yöntemleri nelerdir?

Ağaç kurutmanın iki yöntemi bulunur. Doğal araç kurutma bunlardan ilkidir ve açık havada yapılan, uzun süreli ve zahmetli bir kurutma yöntemidir. Doğal kurutma yapmak için açık havada ferah bir ortam gerekir. Ahşabı doğal yöntemle kurutmak için en fazla güneş ışığı alan bir nokta seçilmesi doğru olmaz, onun yerine biraz gölge biraz güneş bir konum seçilmesi daha sağlıklı olacaktır. Çünkü ahşap çok hızlı şekilde kurutulur ise dayanıklılığı azalır. Ağacın tam kuruması haftalar alabilir. Kuruma süresi; ahşap çeşidine, sahip olduğu ilk baştaki nem oranına, kereste kalınlığına, ahşabın yoğunluğuna bulunduğu ortamın şartlarına ve kurutma yöntemine bağlı olacak şekilde önemli oranda değişkenlik gösterir. İkinci ağaç kurutma yöntemi fırında kurutmadır, ahşabın ihtiyacı olan %20 nemin altına inmesi bu yöntemle daha kolaydır.

Ahşaba fırında kurutma uygulanmasının en önemli avantajlarından biri, içindeki reçinenin dışarı atılması olayıdır. Ahşapta reçinenin dışarı atılması, boyama sırasında reçine kusması problemini önlemiş olur. Evimizde kullandığımız mobilyalar, ahşap doğramalar, döşemelerin hepsinin mutlaka kurutulmuş, düşük neme sahip ahşaplardan üretilmektedir. Çünkü kurutma, ahşap malzemenin kullanım ömrünü, dayanıklılığını önemli ölçüde arttırır. Ağaç kurutma ilacı kullanarak da ağaçlar kurutulabilir ancak bu kimyasal ağaç kurutma ilacı çeşitleri ahşaba zarar verebilir. Özellikle evde hobi olarak ağaç kurutma yapan kişilerin ağaç kurutma ilacı kullanımı oldukça yaygındır. Ağaç kurutmanın doğru yöntemlerle doğru zamanda yapılması çok önemlidir.

Yanlış bir ağaç kurutma işlemi sonunda iki tür problem ile karşılaşmak olasıdır. Ağaç kurutma hataları sonucunda ortaya çıkabilecek ilk problem kabuk sertleşmesidir. Ağaçta kabuk sertleşmesinin sebebi kurutma sırasında ağacın dış kabuğunun çekirdekten önce kuruması durumudur. Dış kabuk kuruyarak büzüşmeye yönelir ancak çekirdek henüz yaş durumda olduğu için bunu engeller. Eğer ağacın kabuğu ile çekirdek arasındaki nem oranı farkı çok ise kabuk gergin bicimde kuruyabilir ve çekirdek de kuruyup büzülmeye başladığında bu durum tam tersi olur. Bu sefer kabuk çekirdeğin büzüşmesine engel olur. Çok yüksek sertleşme halinde çekirdek ayrılır ve ağaçta iç çatlak meydana gelir. Ağaçta iç çatlak, diğer ismi ile petekleşme olayı geri dönüş olmayan bir problemdir. Petekleşme, yaşanabilecek en kötü kurutma hatalarından biridir. Petekleşmeyi keresteye dışarıdan bakarak görebilmek, anlayabilmek mümkün değildir. Doğru bir ağaç kurutma işlemi için ağacı zamanında işlemek gerekir. Dalları ya da eğik ağaçları işlemek doğru olmaz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.