sadsad x
asdasd

Ahşap Kumlama

19 Nisan 2021
Ahşap Kumlama

Kumlama Nedir, Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar, Tekniği Nedir?

Ahşap kumlama, ahşap yüzeylerin üzerindeki kir, yağ, kalıntı ve boyaları temizlemenin en etkili yöntemlerinden biridir. Ahşap malzemeyi temizlerken aynı zamanda uygulanan yüzeyin eski, orijinal haline döndürmeyi de sağlar.

Ahşap kumlama tekniği, bir mobilyayı, ahşap bir malzemeyi ya da tarihi bir eseri temizlemenin ve yenilemenin en ucuz yöntemidir. Bu uygulama hızlı bir şekilde sonuç verir. Kumlama işlemine tabi tutulan ahşap yüzeyler, sonrasında yapılan boyama işlemi ile dış etkenlere karşı daha dayanıklı hale gelir. Bunların dışında kumlama tekniği boya öncesi yüzey hazırlığında, korozyon ve çeşitli hasarların sebep olduğu pası da temizlemek için kullanılır.

Kumlamanın farklı çeşitleri vardır. Makine kumlama, beton yüzey kumlama, paslanmaz metal kumlama, araç kumlama, ahşap kumlama bunlardan en bilinenlerdir.

 

Ahşap kumlama nasıl yapılır?

Ahşap kumlama tekniği, yüksek basınçlı havayla bir ahşap yüzeyin üstüne uygun aşındırıcıların kontrollü bir biçimde püskürtülmesi ile uygulanır. Kumlamada kullanılan aşındırıcılar için abrasiv kelimesi kullanılır. Kumlamanın en iyi sonucu vermesi için hangi ekipmanların ve aşındırıcıların kullanıldığı, ayrıca işi yapacak kişinin de bu konuda profesyonel olması gerekir.

Ahşapta ağaç yapısı sert olan halkaların kumlama yapılırken daha az aşındığı, daha yumuşak olan halkaların ise daha fazla aşındığı gözlemlenmiştir.

Dekoratif amaçlı ahşap kumlamalarında, daha çok köknar ve çam ağaçları kullanılır. Girinti çıkıntılar ile yüzeyde istenilen desenler elde edilebilir. Ayrıyeten şablonlar kullanılarak seri şekilde süslemeler yapılır ya da yazı ile süslemeler yapılabilir. Bu tarz bir uygulama için keskin kenarları olan aşındırıcılar tercih edilmelidir.

Kumlama tekniği, ahşaba eskitme görünümü kazandırmak için de kullanılır, bununla birlikte ahşabın damarları açıldığı için kalıcılığı da artmış olur.

Kumlama tekniğinde hangi malzemeler kullanılır?

Kumlama işleminde isminden de anlaşılacağı gibi ırmaklardan, sahillerden alınan kumlar ve silika kumlar kullanılır. Kumla birlikte aşındırıcı tozlar, alüminyum oksit, plastikler de kullanılır. Kullanılan malzemeler makine türüne ve uygulama alanlarına göre değişiklik gösterirler. Bu nedenle kumlama makinesi satın alırken, işlemin yapılacağı yüzeye göre değerlendirilmelidir.

 

Kumlama makinesi nedir, ne işe yarar?

Kumlama işleminin daha hızlı ve güvenli biçimde yapılabilmesi için kullanılan makinelere kumlama makinesi denir. Bir başka tanımla, kumlama işleminde kullanılan parçacıkların uygulanacak yüzeye yüksek hız ve güvenirlilikte püskürtülmesi işini gerçekleştiren makinelerdir. Ayrıca çok geniş yüzeylere sadece sadece kumlama makineleri ile kumlama yapılabilir. Kumlama işlemine gemi yapımı sanayinde raspalama denir. Kumlamanın kullanılan diğer isimleri ise bilye püskürtme ve şotlamadır.

Kumlama makinelerinin çoğu, sadece püskürtme işlevini değil, bununla birlikte püskürtülen bu aşındırıcı parçacıkların toplanıp tekrardan püskürtülmeye hazır hale getirilmeleri işlevine de sahiptirler.

Kumlama makinesi fiyatları, uygulanacak yüzeye, kullanılacak materyallere, kalitesine ve markasına göre değişiklik gösterir.

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.