sadsad x
asdasd

Selülozik Boyalar

20 Nisan 2021
Selülozik Boyalar

Selülozik Boya Nedir, Nerelerde Kullanılır, Nasıl Uygulanır?

Selülozik boya nedir?
Selülozik boya, hava kurumalı, yüksek örtücülüğe sahip son kat boyasıdır. Parlak bir görünüm sağlamak için kullanılır. Uygulandığı yüzeyde canlılığını ve parlaklığını muhafaza eden, elastik ve sert bir yapıya sahip, fiziksel darbelere, çizilme ve aşınmaya karşı dayanıklı, yüksek kapatma gücüne sahip, çok çabuk kuruyan, parlak son kat boyadır. Sanayi tipi boyalardandır. Ham maddesi pamuk ve odundan elde edilen selülozun alkol ve asitlerle tepkimesinden oluşur. Bu tepkime sonucunda selülozik boya ve vernik üretilir.

Selülozik boya nerelerde kullanılır?
Selülozik esaslı boyalar, sentetik ve su bazlı boyalara göre inşaat alanında pek yaygın kullanılmamaktadır. Bunun nedeni içerdiği zararlı kimyasallar ve inceltilmesinde kullanılan tinerin selüloz esaslı olmasıdır. Selülozik boyalar genellikle metal ve ahşap yüzeylerde lake işlemi için kullanılır. Çözücü buharlaşması yolu ile çabuk kurudukları ve dayanıklı oldukları için özellikle tercih edilebilir.

Selülozik boyaların özellikleri nelerdir?
Ülkemizde yaygın olarak kullanılır. Selülozik boyalar bileşimi gereği, insan sağlığına zararlı, etrafa çok koku yayan boya türüdür, bu nedenle iç mekanlarda kullanılması doğru olmaz. Bu boyalar, bina içlerinde hava kanallarını tıkarlar ve sağlığa zararlı olmaları nedeniyle yaşam alanlarında kullanılmazlar. Genellikle yapıda ahşap ve metal yüzeylerin boyanmasında kullanılırlar. Tüm boyama uygulamalarında olduğu gibi selülozik boyalarda da daha kaliteli bir boyama elde etmek için yüzey hazırlamanın önemi büyüktür. Öncelikle ilk astarın yapılması gerekmektedir. Astar, boyanacak yüzey ile son kat boya arasında köprü vazifesi gören, yüzey emiciliğini düşüren, son kat boyanın yüzeye daha güçlü yapışmasını sağlayan, şeffaf ya da renkli görünümde üretilen ürünlerdir. Metal yüzeylerde pek olmasa da ahşap yüzeylerin boyayı emme durumu işin maliyetini artırmaktadır. Hem sağlıklı bir boyama hem de maliyetin düşürülmesi için astar işleminin kesinlikle yapılması gerekir.


Selülozik boya nasıl uygulanır?
Selülozik boyalar genellikle pistole yani boya tabancası ile uygulanırlar. Bu boyadan İyi bir sonuç almak için fırça ve rulo kullanılmaması gerekir, çünkü bu aparatlar ile uygulama yapıldığında fırça rulo izleri kalır.
Ahşap ve MDF yüzeyde uygulama için pistole, yüzey durumuna uygun zımpara, koruyucu eldiven, gözlük, maske kullanımı da önemlidir. Uygulama yapılacak yüzeyin pürüzsüz olmasına da dikkat edilmelidir, bu nedenle selülozik astar uygulaması ve zımpara yapılması gerekir, zımpara tozları da iyice temizlenmelidir. Selülozik boyalar tiner ile inceltilen boya türlerindendir.
Metal yüzeylere selülozik boyanın uygulanması için metal yüzeyin üzerindeki tüm yağ, kira, gres ve pas uzaklaştırılmalıdır. Temiz yüzeye önce selülozik astar uygulaması, sonrasında da son kat uygulaması yapılır. Metal yüzeylere selülozik boya uygulamasında pistole ve daldırma yöntemleri kullanılabilir.
Çok sorulan sorulardan biri, selülozik boyanın üstüne sentetik boya uygulanıp uygulanamayacağıdır. Sentetik boyalar her tür yüzeye kolayca tutunabilen boyalar olduğu için selülozik boyaların üzerine sentetik boya uygulanabilir.
Selülozik boya fiyatları boyanın içeriğine, kalitesine, üreten firmanın markasına göre değişiklik gösterir. Fiyatlar aynı zamanda ambalaj kilo içeriği ile doğru orantılı olarak satılır.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.