sadsad x
asdasd

Boya Çeşitlerinden Yağlı Boya (Sentetik Boya)

20 Nisan 2021
Boya Çeşitlerinden Yağlı Boya (Sentetik Boya)

Yağlı Boya Nedir, Sentetik Boya Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Sentetik Boya, Yağlı Boya Nedir?
Sentetik boya, halk dilinde yağlı boya olarak bilinir. Bir diğer ismi de enamel boyadır. Yağlı boyalar parlaklık derecelerine göre, mat, yarı mat ve parlak yağlı boya olarak üçe ayrılır.

Yağlı boya nasıl inceltilir?
Yağlı boya yalnızca sentetik tiner kullanılarak inceltilir.

Yağlı boya (sentetik boya) hangi boyaların üzerine kullanılır?
Yağlı boyalar hemen hemen bütün yüzeylere uygulanabilen, kolay tutunma özelliği olan boyalardır. Plastik boyaların, selülozik boyaların, su bazlı silikon boyaların ve kendilerinin üzerine uygulanılabilir. Zemindeki boya ne olursa olsun, yağlı boya onu mükemmel şekilde kapatır, örtücülük özelliği çok yüksektir. Ancak yağlı boya uygulanmış bir yüzeyin üzerine başka bir çeşit boya uygulanması mümkün olmaz, bu işlemi yapmadan önce yüzeyi yağlı boyadan tamamen arındırmak gerekir. Bu arındırma işlemini en kalın türde bir zımpara ve spatula yardımı ile yapmak uygun olur. Bu şekilde yağlı boya katman katman sökülür. Sentetik yani yağlı boyaları arındırmanın ikinci bir yöntemi ise ısıtıcı makinesiyle yumuşatıp bir spatula ile sökmektir. Bir diğer yöntem de boya sökücü kullanarak, spatula ya da tel fırçayla sökmektir.

Yağlı boya uygulaması ne ile yapılır?
Yağlı boyalar boya tabancası, kısa saplı bir rulo ya da siyah kılları olan kıl fırça yardımı ile uygulanır. Sentetik boyalarla en iyi sonuç; kıl fırça ile elde edilir.

Yağlı boya yani sentetik boyalar nerelerde kullanılır?
Taş, tuğla, kiremit, plastik, alçı, metal, alüminyum, ahşap çeşitleri ve başka birçok yüzeye yağlı boya uygulanabilir. Hobi ve sanat işlerinde, duvar boyamada da yağlı boyalar kullanılabilir. Yağlı boyaların hemen hemen her rengi bulunur.

Aynı selülozik boya uygulamasında olduğu gibi, yüzeye sentetik boya yapılacaksa kullanılacak astarın da sentetik esaslı olması gerekmektedir. Çünkü sentetik astar, boyanın daha iyi tutmasını ayrıca ve alttaki rengin kolay kapanmasını sağlar.

Yağlı boyaların bazı dezavantajları vardır. Örneğin yağlı boya uygulanan alanın çok iyi havalandırılması gerekir, çünkü bu boyaların VOC değeri yüksektir ve ciddi anlamda koku yayarlar. Bu nedenle bu uygulama yapılırken zarar görmemek için ortama dışarıdan temiz hava girdiğinden emin olunmalıdır. Yağ bazlı boyaların bir diğer ve önemli dezavantajı da bu boyaların sararmaya karşı dayanıksız olmasıdır.
Bileşeninde yüksek keten tohumu yağı bulunan çeşitleri çoğunlukta olmak üzere, dış ortamda kullanılmaları durumunda yağlı boyalar küflenmeye çok müsait boyalardır.
Tüm bu dezavantajları nedeniyle sentetik boya dediğimiz yağlı boyalar günümüzde çok tercih edilmezler, yağlı boyalardan çok sonra üretimi başlamış olan su bazlı boyalar bu boyalara göre çok daha avantajlıdır. Kokuları yoktur, sağlığa zararlı değildir ve su bazlı boyalar aynı zamanda çevre dostudur.


Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.